Zeleninu zvykneme šúpať. Je to však naozaj potrebné?

 

Kúpili ste si zeleninu s cieľom uvariť nejakú zdravú dobrotu a v recepte je napísané, že máte najprv odstrániť šupku. Je tento krok ale naozaj potrebný? Čo by sa stalo, keby ste napríklad mrkvu iba nakrájali, pripravili podľa predstáv a bolo navarené? Táto otázka rozdeľuje ľudí na dva tábory a ani autority na poli profesionálneho varenia sa nevedia úplne zhodnúť. Odpoveď často záleží od uhla pohľadu.

Niektorí z nás boli odmalička naučení šúpať zeleninu a až potom ju zapracovať do pripravovaného jedla. Iní zastávajú názor, že odstránením šupky zeleniny sa zahadzuje jej najužitočnejšia časť. Pozrime sa na oba argumenty a rôzne uhly pohľadu.

Dôvody prečo šúpať

Textúra a chuť sú dvomi hlavnými faktormi stojacimi za argumentom ošúpať. Vrchná vrstva zeleniny môže byť kožovitá a niesť na sebe známky dlhodobého kontaktu s pôdou, či dokonca mať trpkú chuť. Pozrime sa na to z praktického hľadiska. Chcete napríklad dosiahnuť nadýchanú a jemnú zemiakovú kašu? Potom preč so šupkou.

Z veľkej miery skrátka závisí na tom, aký výsledný efekt chcete dosiahnuť a pre koho pripravujete jedlo. V mnohých reštauráciách po celom svete zastávajú názor, že taká maličkosť, ako odstránenie šupky vie urobiť rozdiel v chuti a jedlu dať malú, ale postrehnuteľnú výhodu.

Dôvody prečo nešúpať

V šupke sa nachádza mnoho výživných látok, tak prečo by sme sa jej mali zbaviť? Vonkajšia vrstva zeleniny slúži ako ochrana pred vonkajším svetom a obsahuje veľa vlákniny – tá prispieva k prevencii pred zápchou, ku kontrole cukru v krvi a cholesterolu. V šupke takisto nájdete plno minerálov a vitamínov.

Napríklad, nešúpaný zemiak obsahuje dvakrát viac potásia a vlákniny ako ošúpaný a okrem toho sa v ňom nachádza aj znateľne viacej železa a magnézia hd tune pro, Z tohto hľadiska jej odtránenie vyznieva nelogicky. Ak sa obávate pesticídov, zeleninu stačí len dobre opláchnuť pod tečúcou vodou.

Rovnaký názor majú aj viacerí aktívni športovci. Tí veria v prínosy šupiek na vybraných druhoch ovocia a zeleniny, ako je napríklad uhorka, zemiak, cibuľa, či dokonca banán a ananás. Extra výživné látky napomáhajú k hladšiemu fungovaniu ich organizmu, čo sa v neposlednom rade zobrazí na športovom výkone.

Vaša zelenina, vaša voľba

Rozhodnutie ostáva na vás. Ponechaním šupky si zachováte výživné látky a ušetríte si prácu, jej odstránením môžete získať špecifickú chuť a textúru. Pri rozhodnutí sa oplatí zvážiť aj kvalitu danej zeleniny – použitie chemikálií vás môže prikloniť k jej ošúpaniu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, prajeme vždy dobrú chuť!