Moderné a obľúbené vína: Pijete ich aj vy?

Slovensko je vo svete oceňované aj vďaka kvalitným vínam, ktoré sa u nás dopestujú. Máme 6 vinohradníckych oblastí, z ktorých najintezívnejšia a jedna z najrozľahlejších je Malokarpatská.

V živote ľudí všetko podlieha trendom a inak tomu nie je ani s vínom. A tak sme sa skúseného vinára a enológa Ing. Milana Pavelku, zakladateľa rodinného vinárstva a vinohradníctva Pavelka a syn, s.r.o, opýtali, ktoré odrody sú dnes moderné a hlavne obľúbené. Okrem toho nám prezradil, koľko stojí kvalitné víno, aké majú Slováci chute a odkiaľ bral pri zrode svojho vinárstva inšpiráciu.

Čo Vás priviedlo k pestovaniu vína? Bol Vám niekto inšpiráciou, keď ste začínali s vlastným podnikom, alebo ste boli samouk s vlastnou víziou?

Už viac generácii sa v našej rodine pestovalo hrozno a vyrábalo víno. Na tomto základe som aj ja začal študovať Vinohradníctvo na strednej a vysokej škole. Mal som vlastnú víziu, ale ako každý, aj ja som mal svoj vzor, ktorým boli rôzne chateau a vinohradnícke firmy vo Francúzsku, Nemecku či Rakúsku.

Vaša značka je na trhu už 22 rokov. Zmenili sa chute a požiadavky ľudí v porovnaní s časom, keď ste začínali?

Chute ľudí sa určite zmenili. Dnes ľudia dávajú viac na prvý vnem a to je primárna aromatika, čo však nemusí byť záruka vysokej kvality. Ale hoci ľudia chcú piť suché vína, majú radi, ak má víno nejaký gram zbytkového cukru.

Aké vína dnes letia? Ktoré sú najaktuálnejšie a najmodernejšie?

Medzi klasické vína, ktoré majú ľudia radi patrí Rizlig rýnsky, Rizling vlašský a Veltlínske zelené. Z tých moderných sú aktuálne najmä slovenské novošľachtenia – Dunaj, Hron, Noria. Ďalej medzi novošľachtenia patrí aj Pálava, ktorá je tiež vo veľkej obľube.

Víno v pohári.
zdroj: stocksnap.io

Vraví sa, že kvalitné víno nie je možné vyrobiť za menej ako 7 eur, je to podľa Vás pravda?

Určite sa dá vyrobiť aj lacnejšie, ale záruka dobrého vína u nás by mala byť v cenovej relácii 5-7 eur.

Máte Vy svoje najobľúbenejšie víno?

Obľúbené víno nemám. Vyberám si vždy podľa chuti, nálady a okolností.

Milan Pavelka a syn Michal

Milanovi Pavelkovi ďakujeme za rozhovor a na záver prinášame prehľad chutí spomínaných, obľúbených odrôd viniča:

Dunaj

Dáva vína tmavočervenej farby, s výraznou chuťovou plnosťou. V chuti a vôni sú tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov. Trieslovina je veľmi jemná.

Hron

Hron poskytuje vynikajúce vína tmavej farby, zamatové, s výraznou, ale nevtieravou kabernetovou arómou a dlhým potenciálom na vyzrievanie.

zdroj: stocksnap.io

Noria

Je vhodná na výrobu odrodových, predovšetkým prívlastkových vín. Vína sú aromatické, svieže, s výrazným odrodovým charakterom. Vo vôni pripomínajú Semillon.

Pálava

Pálava je víno zlatožltej farby, tramínovej vône po ružiach a doplnené vôňou vanilky. Víno je plné, s nižším obsahom kyselín a vláčne, s dlho trvajúcou dochuťou.

zdroj: pexels.com

Rizlig rýnsky

Vína z odrody Rizling rýnsky majú výraznú arómu s tónmi zeleného jablka, marhúľ, broskýň, doplnené vôňou lipového kvetu. Chuť je plná a víno má sviežu kyselinku.

Rizling vlašský

Rizling vlašský dáva vína s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu.

zdroj: pexels.com

Veltlínske zelené

Víno odrody Veltlínske zelené je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku.

zdroj: redakcia Image Magazín, vino.sk