Koľko ovocia a zeleniny by sme mali denne zjesť a ako to docieliť?

Počas každej sezóny máme na výber chutné ovocie a zeleninu. Slováci majú najradšej čerstvú formu. Napriek tomu, že máme radi šťavnaté jahody, sladké rajčiny alebo chutné mandarínky, len minimum z nás zje odporúčanú dennú dávku.

Koľko ovocia a zeleniny by sme mali denne konzumovať?

Správna výživa by mala obsahovať aspoň 400 g ovocia a zeleniny, v rôznych spracovaniach.

Len málo Slovákov konzumuje minimálne odporúčané množstvo. Hlavným dôvodom je nedostatok času na nákup potravín a ich prípravu.

„Stojí za zmienku, že odporúčaných 400 g je absolútne minimum. Vyšší príjem ovocia a zeleniny znižuje riziko vzniku rakoviny alebo kardiovaskulárnych ochorení. Preto, ak môžeme zmeniť formu konzumácie ovocia a zeleniny na jednoduchšiu za účelom dodržania denného prísunu vitamínov, nebojme sa toho, ” hovorí doktor Peter Minárik, gastroenterológ z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Ako docieliť správny príjem ovocia a zeleniny?

Vhodnou alternatívou, ako doplniť výživu o ovocie a zeleninu, sú smoothie a šťavy. Môžete si ich doma pripraviť z čerstvých surovín a vziať kamkoľvek so sebou. Keď nemáte čas, obchody a stravovacie zariadenia ponúkajú aj kvalitné 100 % džúsy a pyré bez konzervačných látok a farbív v praktických baleniach. Môžu byť samostatným chodom vo vašom dennom jedálničku, keď vás prepadne náhly hlad.

Napríklad pohárom pomarančového džúsu si zdravo doplníte energiu. Alebo 200 ml paradajkového džúsu na desiatu obohatí váš organizmus o 500 mg draslíka. Ten je nevyhnutný pre vaše svaly, nervový systém a správny krvný tlak. Pohár džúsu alebo pyré môže nahradiť jednu z porcií potrebného ovocia a zeleniny.