16 najkrajších schodísk z rôznych kútov sveta

Street art postupne stále viac ľudí akceptuje ako formu umenia, ktorou je možné skrášliť verejné miesta. Dobrí pouliční umelci vedia mestskú šeď premeniť na oku lahodiace farby. Neustále objavujú nové spôsoby, ako pretransformovať nudné verejné plochy na krásne umelecké diela. Pozreli sme sa, ako sa im podarilo dekorovať niečo, čo by asi málokomu zdobiť napadlo – verejné mestské schody.

Väčšinu týchto kúskov je možné obdivovať len z určitého uhla pohľadu. Keď by ste práve kráčali po schodoch, mohlo by sa vám zdať, že sú pomaľované náhodne. Ale výhľad zospodu schodov predostiera kompletný obraz a víziu umelca. Ak sú schody dostatočne dlhé, pri vzostupe ľudia môžu pozorovať kresbu, ktorá sa postupne mení. Samozrejme, nie všetky musia vytvárať konkrétne obrazy. Niektoré sú jednoducho len farebnými dekoráciami, ktoré robia okolie viac povznášajúcim miestom.

Niektoré z maľovaných schodísk sa zrodili vďaka úsiliu miestnej komunity, čo je tiež dôkazom akceptácie street art ako ozajstného umenia. Napríklad keď v Turecku vďaka aktivite tamojšej vlády vznikli dúhové schody, v blízkom susedstve sa ľudia v rámci súdržnosti tiež pustili do skrášľovania svojich vlastných schodov. Ďalším príkladom sú mozaikovité schody v San Franciscu, ktoré vytvorilo viac ako 300 miestnych obyvateľov pod starostlivým vedením niekoľkých umelcov.

Určite sa aj na Slovensku nachádzajú schody, ktoré by stálo za to skrášliť podobným spôsobom. Nasledujúce fotografie môžu byť pre nás inšpiráciou:

16th Avenue, San Francisco

1

Valparaíso, Čile

2

Múzeum umenia, Philadelphia

3

Valparaíso, Čile

4

Soul, Kórea

5

Wuppertal, Nemecko

6

Sicília, Taliansko

7

Rio de Janeiro, Brazília

8

Beirut, Libanon

9

Schody do hudobného divadla, Soul, Kórea

10

Schody mieru, Sýria

11

Rio de Janeiro, Brazília

12

Angers, Francúzsko

13

Istanbul, Turecko

14

Morlaix, Francúzsko

15

Teherán, Irán

16

Zdroj: boredpanda.com